Choď na obsah Choď na menu
 


Top trendy

6. 2. 2012

Než na jar začnete s realizáciou alebo obnovením vašej záhrady a ste rozhodnutí, že chcete v nej mať najnovšie trendy, najskôr si nájdite čas na získanie informácií. Nájdete ich aj na týchto stránkach.

1. Okrasné a úžitkové rastliny v jednej nádobe alebo záhone
V poslednej dobe cena potravín neustále stúpa a majitelia záhrad sa aspoň čiastočne vracajú k pestovaniu zeleniny a byliniek. Vyberajú však také, ktoré sú okrasné stonkami alebo listami. Medzi ne patrí cvikla obyčajná(Beta vulgaris), ktorej odrody majú skutočne pestrú farebnú škálu listov a tiež stoniek. Skombinovať môžete odrodu „Flavescens a „Bright Yellow“ Prvá má stonky žltej a druhá červenej farby.

brassica-afialky_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

2. Vodné prvky
Teplo a oheň sú živly, ktoré oživia záhradu. V trende sú vodné prvky, ako je fontána, potok, suchý potok alebo „kanál“. Voda je upokojujúci prvok, ktorý blahodarne vplýva na ľudí, ktorí sú väčšinu dňa v práci. Trend na rok 2012 sú betónové steny, z ktorých vedú rúrky z kovu, cez ktoré tečie voda v prúde do žľabu. Prezentovala to záhrada Telegraph na výstave Chelsea 2011.

 voda2_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

voda3_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3. Skaly a štrk
Nielen veľké skaly v záhrade, ale aj materiály , ktoré presadzuje rok 2012 sú tvrdé – kameň, bridlica, granit, z ktorých sa robia terasy, oporné múry i chodníky. Odporúča sa kombinácia kameňov, štrku a vody, ktorú dopĺňa často výsadba z drevín.kombinacia1_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

4. Trvalky stále in
Trvalky sú  stále v trende, pretože sú jednak lacnejšie z dôvodu dlhšej životnosti a druhým dôvodom je pekná škála farieb a nestále nové druhy a odrody na trhu. V popredí sú rastliny nenáročné na starostlivosť, okrasné listom a okrasné trávy. Z okrasných tráv je na poprednom mieste  Perovec psiarkovitý  (Pennisetum alopecuroides) – nová odroda „Magic“, ktorá má svetlé konce  stebiel. Vhodná ako solitér i do kombinácií je tiež nová odroda ostrice  - Carex  bronze „Reflection“, ktorej steblá sú ohnivo oranžové.

carex-bronze-reflection_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pennisetum-magic_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Bylinky
Liečivé rastliny sa tešia čoraz väčšej pozornosti a pri súčasných trendoch, kedy sa interiér predlžuje do záhrady,  sa pestujú skôr v hranatých  väčších  nádobách .  Na obrázku vľavo je  spodná časť z bridlice, miesto na sedenie i nádoby na výsadbu majú rovnaký tvar a vytvárajú akúsi stavebnicu. Pôsobí to čisto a elegantne.  Navrchu každej nádoby je čierny hrubší štrk, ktorý zároveň udržiava vlahu.

bylinky2_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Farby prírody
V interiéri aj v exteriéri budú prevládať farby prírody. Farebné tóny ako mocca či cappucino  sú dominantné hlavne pri nábytku, v záhrade by mala dominovať zelená, doplnená o farebné akcenty.
Aj črepníky by mali byť v prírodnej farbe a z prírodného materiálu. Vhodný je polyratan, ktorý je odolný voči chladu a je vo farbe mocca.
Farba roku 2012 je zelená,  ktorá by mala dominovať v záhrade. Chýbajúce spektrum farieb nahrádza farba  nábytku či iných doplnkov, ako je napríklad vodný prvok. Na obrázku vľavo sú zelené rastliny oživené námorníckou modrou a žiarivo bielou.

 

crepniky_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

farby-prirody_0.jpg