Choď na obsah Choď na menu
 


Záhrada

 

Do moderných záhrad sa znova vrátila lupína, ktorej kvety majú pestré farby a je možné ich skombinovať do záhona či nádoby.

Lupína je už dávnejšie známa záhradná rastlina, ktorá má asi 60 cm dlhé kvety v tvare strapcov hrozna v rôznych farbách. Kvety sa objavia od mája do augusta, niekedy vydržia až do septembra. Ak hneď odstránite odkvitnuté kvety, zakvitne znovu. Rastliny dorastú niekedy do výšky 150 cm a pri tejto výške potrebuje rastlina podperu. Lupína dodáva do pôdy dusík, takže okrem estetického hľadiska je tu i jej užitočnosť.

V záhrade jej treba vybrať slnečné až polotienisté miesto, rastie aj v tieni. Pôda sa musí dôkladne prekypriť, má byť humózna a neutrálna až mierne kyslá. Pri výsadbe sa pridáva trošku kompostu.

lupina3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dálie

Dálie tiež patria medzi rastliny, ktoré nie sú náročné na starostlivosť a potešia farbou i tvarom kvetov. Správnym pestovaním a kombináciou s inými rastlinami docielite pekný záhon.

Táto čarovná rastlina má pôvod v Guatemale a Mexiku. Existuje nespočetné množstvo divých druhov, ktoré rastú v oblastiach 1500 metrov nad morom. Dália má korene, ktoré zhrubli na hľuzu. Hľuzy nemajú žiadne očká, z ktorých by sa mohli tvoriť nové výhonky. Nové výhonky sa tvoria tam, kde hľuza prechádza do stonky. Na tomto mieste je možné aj rozmnožovať rastlinu delením.Duté stonky sú pevné a rozvetvené. Môžu dorásť až do výšky troch metrov, tieto druhy sú vhodné aj na živé ploty. Ani tie nepotrebujú žiadnu podperu.

dahlia_0.jpg